Åbo Akademin eläkkeellä oleva etiikan professori Tage Kurtén on jo lyhyesssä ajassa julkaissut kaksi kriminaaliromaania. Toinen, joka ilmestyi pari vuotta sitten, käsitteli yliopistouudistuksen seurauksia akateemisessa arjessa. Uusi kirja ”När skönheten kom till byn…”, alaotsikkona Mordet på den öppna kulturen? sijoittuu samaan akateemiseen ympäristöön Turun vanhoissa yliopistokortteleissa.
Keskipisteessä on tällä kertaa suurten kirjankustantajien ylivalta kirjallisuuden julkaisuissa, erityisesti maamme ruotsinkielisten kustantajien keskuudessa. Kuitenkin pienten kustantajien julkaisemien kirjojen keskuudesta löytyy kilpailukykyisiä teoksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on Kurténin kirja. Sen on julkaissut pieni Vaasassa toimiva Labyrint Books-niminen kustantaja.
Juoni Kurténin uudessa dekkarissa on tuttu sille, joka on lukenut Kurténin edellisen jännitysromaanin. Tapahtumat keskittyvät Turkuun ja erityisesti Åbo Akademin tuttavalliseen ympäristöön. Seikkailuiden keskipiste on Akademin entiselle professorille tuttu, ja Kurtén kuvailee ulkoisia puitteita Turussa houkuttelevan yksityisesti kuin omaa kotiseutuaan.
Kun lukija on tottunut päähenkilöiden nimiin, eikä jatkuvasti tarvitse kääntää sivuja taaksepäin tunnistamaan heitä, vangitsee lukukokemus lukijansa. Epätietoisuus kertomuksen jatkosta saa lukijan malttamattomasti jatkamaan lukemista. Tässä vaiheessa etiikan asiantuntijan ammattimainen ote tekee lukijaan suuren vaikutuksen. Eikä vähiten siksi, että loogisesta päättelykyvystä on suuri apu murhien ratkaisuissa.
Tässä ei ole tarvetta enempää paljastaa sisälltöä. Sen saa lukija aikanaan kokea. Jollakin tavalla kirjan tapahtumissa on yhtäläisyyksiä Kurténin edellesen kirjan Makten och härligheten. Mordet på det öppna universitetet, kanssa. Toivottavasti kirjailija pystyy tältä osin uudistumaan mahdollisessa uudessa kirjassa.
Kirjan alaotsikko Mordet på den öppna kulturen? kutsuu syvempään ymmärtämiseen ja pohdintaan kolmella eri tavalla.
Ensinnäkin Kurténin kirja on kritiikki suurten kirjankustantajien ylivaltaa kohtaan, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Se näkyy selvästi median julkaisemissa arvosteluissa. Ja varsinkin kustantajien valinnoissa, kenen kirjoittamat teokset julkaistaan.
Toinen riipaiseva kritiikin kohde on pikkukaupungin ja pienen yhteisön alttius huhuille tunnettujen henkilöiden edesottamuksista. Kurténin usimmassa kirjassa tämä koskee paikallisen lukion äidinkielen opettajan ja nuoren lahjakkaan oppilaan liian pitkälle kehittynyttä suhdetta ja siitä syntynyttä mahdollista seurausta. Nuori mies, joka opiskelee teologiaa Turussa, haluaisi julkaista romaanin nuoruuden kokemuksistaan. Rehtoriksi edennyt opettaja on kustantajan julkaisutoimittaja. Tämä aavistaa kertomuksen taustat ja haluaa varjella rehtorisisartaan, eikä vastoin kustantajaa halua julkaista kirjaa.
Kirjan draama ei tähän lopu. Tämä on kirjan kolmas ”tänkapå”, joka on kirkolle haaste.
Teologian opiskelija kertoo romaanissaan myös, miten nuoriso-ohjaaja seurakunnan leirillä oli osoittanut seksuaalista mieltymistä nuoria poikia kohtaan. Kun mainittu nuoriso-ohjaaja vanhoilla päivillään päättää lukea teologiaa, hän tapaa Turussa leiriltä tutun ”pojan”. Mies oli kustannustoimittajalta saanut tietää nuoren teologin kirjahankkeesta ja hermostunut tästä.
Kun teologisen tiedekunnan vastaaville selviää, että homoseksuaalisuuteen taipuvainen opiskelija aikoo papiksi, he joutuvat pohtimaan kyseisen opiskelijan sopivuutta kirkon papiksi. Jos teologiset tiedekunnat eivät ole vastaavaa tapausta kohdannut, se lienee edessä piakkoin.
Tage Kurténin rikosromaani on varteenotettava ehdokas syksyllä valittaessa vuoden kristillistä kirjaa. Se edellyttää kuitenkin, että kirjan valitsijat näkevät metsän puilta.
Arvioitu teos: Tage A:son Kurtén”När skönheten kom till byn…” Mordet på den öppna kulturen? Labyrint Books 2023. 237 s.