Peter Seewald: Benedict XVI: An Intimate Portrait (2008).

Benedictus XVI täyttää 91 vuotta – kirjoja hänestä

Emerituspaavi Benedictus XVI täyttää tänään (16.4.) kunnioitettavat 91 vuotta. Suomeksi on julkaistu useampi Benedictus XVI:n haastattelukirja, mutta elämäkertoja ja teologisia katsauksia täytyy etsiä englanniksi. Niitä onkin tarjolla niin paljon, että hämmentää – mitkä niistä kannattaisi lukea?

Journalistiset elämäkerrat ja henkilökuvat

Ensimmäinen Joseph Ratzingerista kirjoitettu elämäkerta oli journalisti John L. Allenin The Vatican’s Enforcer of the Faith (2000), joka on uudelleenjulkaistu nimellä Pope Benedict XVI: A Biography of Joseph Ratzinger (2005). Varsinkin kirjan alkupuolella Allen tekee hyvää työtä, mutta pian teos muuttuu elämäkerrasta melkoisen asenteelliseksi Uskonopin kongregaatioon liittyvien kontroverssien esittelyksi. Joseph Komonchakin murskaavan kirja-arvion jälkeen Allen tunnusti virheensä ja julkaisi Benedictus XVI:n paaviksi valinnan jälkeen ennätysajassa uuden ja tasapainoisemman kirjan nimeltä The Rise of Benedict XVI (2005). Se kuitenkin keskittyy siinä määrin vuoden 2005 tapahtumiin, ettei sillä voi katsoa olevan kovin pysyvää mielenkiintoa.

David Gibson: The Rule of Benedict (2006).

David Gibson: The Rule of Benedict (2006).

Muita journalistien kirjoittamia katsauksia paavi Benedictus XVI:hin ovat ainakin David Gibsonin paksuhko The Rule of Benedict (2006), Rupert Shorttin Benedict XVI: Commander of the Faith (2005), Michael S. Rosen Benedict XVI: the man who was Ratzinger (2005) sekä Greg Wattsin lyhykäinen Labourer in the Vineyard (2005). Rosen Ratzinger on konservatiivinen sankari, mutta kirjasta jää enemmän mieleen revittelyt joidenkin yhdysvaltalaisten piispojen homoseikkailuilla kuin itse päähenkilö. Muutkaan näistä kirjoista eivät ole sen ihmeellisempiä, eivätkä ne kilpaile läheskään samassa sarjassa voittajan kanssa.

Ylivoimaisesti paras Benedictuksesta kirjoitettu henkilökuva on saksalaisen Peter Seewaldin englanniksi käännetty Benedict XVI: An Intimate Portrait (2008). Seewald tuntee kohteensa läheltä, sillä hän teki Ratzingerin/Benedictuksen kanssa neljä haastattelukirjaa, missä prosessissa hän myös itse palasi kirkon yhteyteen. Seewald kirjoittaa mukaansatempaavasti ja jakaa luotettavaa sisäpiirin tietoa. Hyväksi kakkoseksi tässä sarjassa jää toisen Benedictusta haastatelleen saksalaistoimittajan H.J. Fischerin Pope Benedict XVI: A Personal Portrait (2005). Allenin kakkoskirjan tavoin sekin keskittyy liiaksi vuoteen 2005.

Teologiset katsaukset

Entä sitten kirjat Joseph Ratzingerin teologiasta? Tällä saralla on vaikeampaa nostaa yhtä ylitse muiden, vaan tarjolla on useita hyviä katolisten teologien katsauksia. Perusteos on Suomessakin vierailleen dominikaani-isä Aidan Nicholsin The Theology of Joseph Ratzinger, josta on ilmestynyt uusi painos nimellä The Thought of Pope Benedict XVI (2007). Toinen erinomainen kirja on australialaisen Tracey Rowlandin Ratzinger’s Faith (2008).

Vincent Twomey: Pope Benedict XVI: The Conscience of Our Age (2007).

Vincent Twomey: Pope Benedict XVI: The Conscience of Our Age (2007).

Seuraavassa kategoriassa on kaksi jesuiittaa, joilta kummaltakin ilmestyi 2007 vajaa 200-sivuinen opus: James Corkeryn Joseph Ratzinger’s Theological Ideas ja Thomas P. Rauschin Pope Benedict XVI: An Introduction to His Theological Vision. Vincent Twomey, jonka tohtoriohjaaja Ratzinger aikanaan oli, jäsentää kirjansa Pope Benedict XVI: The Conscience of Our Age (2007) kokonaan omantunnon avainteeman ympärille, kun taas Joseph Murphy on valinnut ohjaavaksi näkökulmaksi ilon teoksessaan Christ Our Joy: The Theological Vision of Pope Benedict XVI (2008).

Veljen väkevä todistus ja voittosuora

Aivan omaan kastiinsa kuuluu Georg Ratzingerin, emerituspaavin nyt jo 94-vuotiaan isoveljen, haastattelukirja My Brother, the Pope (2011). Kirja ei ehkä ole erityisen syvällinen, ja se keskittyy vähintään yhtä paljon Georgiin kuin Josephiin, mutta siinä puhutaan kiistattomalla veljen auktoriteetilla ja kerrotaan koskettavia ja hauskoja tarinoita, joita ei taatusti muualta löydy.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Benedictus XVI -aiheista kirjallisuutta vaivaa vielä paljolti se, että kirjat ovat peräisin vuoden 2005 paavinvalinnan jälkeiseltä ajalta eivätkä ehdi ottaa huomioon koko paavikautta. Hyvään alkuun historiallisen emerituspaavin persoonan ja ajattelun ymmärtämisessä pääsee kuitenkin esimerkiksi yhdistelmällä Peter Seewald-Aidan Nichols-Georg Ratzinger.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on teologian tohtori, tietokirjailija ja matkaopas. Hänen väitöskirjansa käsitteli paavi Benedictus XVI:tä ja uskontojenvälistä dialogia. Hän on yksi hapatusta.net -blogin kirjoittajista.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.