Saksan katolisuutta uhkaa alasajo
Nykyisen kaltaisena instituutiona katolisella kirkolla on Saksassa enää 20 vuotta elinaikaa.
Nykyisen kaltaisena instituutiona katolisella kirkolla on Saksassa enää 20 vuotta elinaikaa.
Osallistuin toukokuun alussa ensimmäistä kertaa ekumeeniselle leirille. Leiri järjestettiin Saksassa idyllisessä Josefstalin kylässä, joka sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Münchenistä etelään. Leirikeskuksen ympärillä kohosivat Alpit ja alueen keskellä virtasi pieni puro, joka toi juomakelpoista vettä laaksoon korkealta vuoristosta.
Pohjois-Saksa muistuttaa monella tapaa Suomea. Maisemat ja kasvillisuus eivät paljon poikkea Etelä-Suomesta. Ruoka on peruna- ja lihapitoista, joskin Pohjois-Karjala-projektin puuttumisen johdosta rasvaisempaa. Ihmiset ovat baijerilaisen näkökulmasta juroja ja tylyjä, suomalaisen mielestä tosin ystävällisiä ja avoimia.
On taas se aika vuodesta, kun kirkonpenkit täyttyvät jälleen – väliaikaisesti. Tammikuu onkin sitten sitäkin hiljaisempi. “Jumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus”. Näin minulle on opetettu ja samaa sanon itsekin seurakuntalaisilleni.
Saksalainen viikkolehti Der Spiegel julkaisee säännöllisesti erilaisia erikoisnumeroita, joista Wissen-sarjassa julkaistu Minun uskoni (Mein Glaube) on tämän vuoden kiinnostavimpia.