Neuvostoliitto – Stalinin suuri luostari?
Yritämme ymmärtää ”Venäjää ei voi ymmärtää järjellä, siihen voi vain uskoa”, väitti venäläinen runoilija Feodor Tjuttshev (1803-1873).
Yritämme ymmärtää ”Venäjää ei voi ymmärtää järjellä, siihen voi vain uskoa”, väitti venäläinen runoilija Feodor Tjuttshev (1803-1873).
Yksi Teologisen Aikauskirjan antisemitisminumeron (numero 1//24) mielenkiintoisista artikkeleista on PhD Mercédesz Czimbalmosin ja PhD Dóra Patariczan tutkimus
Neuvostoliitossa opiskellut ja Suomen Elokuva-arkistossa työskennellyt filosofian lisensiaatti Pentti Stranius kirjoittaa venäläistä elokuvaa käsittelevässä esseeteoksessaan Unohdettu valkokangas (Warelia 2022), että Neuvostoliitossa elokuvataide koki dramaattisia vaiheita, kun sitä yritettiin valjastaa puoluevallan palvelukseen ja kommunismin rakentamiseen. Asiaa tuntematon lukija joutuu miettimään, eikö se koskenut neuvostomaassa kaikkia taiteita ja muutakin kulttuurielämää, kirkkoa myöten. Elokuva oli Neuvostoliitossa suosittua ja…
Venäläinen Andrei Tarkovski (1932–1986) on elokuvataiteen suuria nimiä.
Kun anglikaanipappi ja ihmisoikeusaktivisti Michael Bourdeaux (1934–2021) julkaisi muistelmakirjansa One Word of Truth, etsin siitä ensin runsaiksi olettamani Suomi-viitteet.
Viime vuosisadan merkittävät yhteiskunnallis-aatteelliset virtaukset kommunismi ja fasismi merkitsivät suurta haastetta myös kristillisille kirkoille.