Avainsanat: jumalanpalvelus

Bertolt Brecht. Kuva: Wikipedia.
3

Asiaa ja esitystä eli mitä jumalanpalvelukselta voitaisiin kohtuudella odottaa

”Aioin papiksi, jouduin teatteriin.”  Näin muistelee nuoruutensa uravalintaa teatterineuvos Eino Salmelainen (1893–1975) joskus 1960-luvulla. Teatteri ja kirkko jumalanpalveluksineen ovat hyvin lähellä toisiaan. Ovat aina olleet. Eikä se läheisyys kosketa vain jonkun lahjakkaan nuoren miehen uravalintaa. Kummassakin on sekä asiaa että esitystä. Mutta on erojakin. Aristoteles (384–322 eKr.) sanoo runousopissaan, että taide – runous, musiikki, rytmi,…

Agricolan kirkon ehtoollisvälineet. Kuva: KT/Aarne Ormio.
0

Liturgista johdonmukaisuutta

Et ole tosissasi. Ei noin voi tehdä, vaikka se olisikin yleinen käytäntö, sanoi Lahtinen ja hörppäsi olutta pullostaan. Useimmissa seurakunnissa tehdään tällä tavalla, puolustautui Jokinen. Viini vain kaadetaan takaisin kannuun.

Nojatuolikirkko. Kuva: Kirkon kuvapankki/Tom Norrgrann.
3

Meidän messu?

On taas se aika vuodesta, kun kirkonpenkit täyttyvät jälleen – väliaikaisesti. Tammikuu onkin sitten sitäkin hiljaisempi. “Jumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus”. Näin minulle on opetettu ja samaa sanon itsekin seurakuntalaisilleni.

1

Saa koskea, saa kokea

Kirkon ikkunalaudalla on puolimetrinen, kipsinen Jeesus-patsas. Kipsinen Jeesus on levittänyt kätensä joko siunaavaan eleeseen tai kutsuvaan, minun silmissäni molempiin. Kalpean patsaan edessä on lappu, jossa lukee isoin mustin kirjaimin ”EI SAA KOSKEA”.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.