Pääkirjoitus

Aikakauslehti Vartijan pääkirjoitukset.

Kuva: Flickr.com.
1

Miten saadaan naisia piispoiksi?

Parin kuukauden takainen Helsingin piispanvaali oli monille paha pettymys. Varsin yleinen tunne ja aavistus ennen vaaleja lienee ollut, että Irja Askola voisi hyvinkin saada seuraajakseen naisen. Kolmesta ehdokkaasta kaksi olikin ansioituneita naisia. Toisin kuitenkin kävi, ja Suomen luterilaisen kirkon piispat muodostavat Askolan eläkkeelle jäämisen jälkeen taas all male panelin. Vaalituloksen syitä on pohdittu ja ruodittu…

Presidenttiehdokas Donald Trump. Kuva: Gage Skidmore/Flickr.
0

Yhdysvaltain evankelikaalit ja Trump

Donald Trumpin eteneminen republikaanien presidenttiehdokkaaksi on johtanut siihen, että vähitellen erilaiset republikaaniset vaikuttajat ja instituutiot ovat häipymässä takavasemmalle. He eivät haluakaan enää tulla yhdistetyksi holtittomaan ehdokkaaseen, joka on vaarassa tuhota koko republikaanisen puolueen ja jopa republikaaniset enemmistöt Yhdysvaltain senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Petäjäveden kirkko. Kuva: Paula Soler-Moya/Flickr.
0

Luterilaisuus ja suomalaisuus

Ihmisten tunne kuulumisesta jonkin uskonnollisen tradition piiriin on usein epäyhtenevä sen kanssa, kuinka moni heistä on valmis maksamaan jäsenmaksun tai verojen muodossa kuulumisestaan. Sosiologi Grace Davien fraasia ”believing without belonging” soveltaen voisi puhua ilmiöstä  ”belonging without paying”.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.