Pääkirjoitus

Aikakauslehti Vartijan pääkirjoitukset.

Presidenttiehdokas Donald Trump. Kuva: Gage Skidmore/Flickr.
0

Yhdysvaltain evankelikaalit ja Trump

Donald Trumpin eteneminen republikaanien presidenttiehdokkaaksi on johtanut siihen, että vähitellen erilaiset republikaaniset vaikuttajat ja instituutiot ovat häipymässä takavasemmalle. He eivät haluakaan enää tulla yhdistetyksi holtittomaan ehdokkaaseen, joka on vaarassa tuhota koko republikaanisen puolueen ja jopa republikaaniset enemmistöt Yhdysvaltain senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Petäjäveden kirkko. Kuva: Paula Soler-Moya/Flickr.
0

Luterilaisuus ja suomalaisuus

Ihmisten tunne kuulumisesta jonkin uskonnollisen tradition piiriin on usein epäyhtenevä sen kanssa, kuinka moni heistä on valmis maksamaan jäsenmaksun tai verojen muodossa kuulumisestaan. Sosiologi Grace Davien fraasia ”believing without belonging” soveltaen voisi puhua ilmiöstä  ”belonging without paying”.

Tallinnan tuomiokirkko. Kuva: Kwong Yee Cheng/Flickr
0

Viro – sekulaari vai ei?

Uskonnollisuutta tutkivien piirissä on viime vuosina vallinnut melko yleisesti sellainen käsitys, että Euroopassa on kolme tai neljä maata tai aluetta, jotka ovat selvästi sekulaarimpia kuin muut. Ne ovat Tšekin tasavalta, Saksan itäosa eli entinen DDR ja Viro. Joskus myös Ruotsi lasketaan joukkoon.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.