Vartijan e-kirjat

Aikakauslehti Vartija julkaisee kahta e-kirjasarjaa. Tolle lege -sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt kolme kirjaa. Molemmat niistä ovat artikkelikokoelmia, jotka ottavat kantaa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa käytyihin keskusteluihin. Sapere aude -sarjan toinen e-kirja ilmestyy pian, pysyttele kuulolla!

Sapere aude 2: Avioero ja pappi

Hannu Sorrin teos Avioero ja pappi on toinen osa Vartijan Sapere aude -julkaisusarjaan. Sorri kuvaa teoksessa kahdeksan nimettömänä pysyttelevän papin kertomukset omista avioeroistaan, niiden syistä sekä vaikutuksista niin itsessään kuin yhteisössään.

Pappien kertomuksissa useat eri näkökulmat kietoutuvat toisiinsa. Keskiöön nousee kysymys kirkon ja useiden muiden uskonnollisten yhteisöjen ylläpitämästä elinkiäisen avioliiton käsityksestä.

Uskonnollis-moraalisten seksuaalinormien ajatellaan suojelevan avioliittoa, mutta pappien kertomuksissa niiden merkitys muuttuu päinvastaiseksi ja jopa tukevat häpeän tuottamista. E-kirja ilmestyi toukokuun lopussa 2016.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

Tolle lege 3: Alamäessä

Tolle lege -sarjan kolmas e-kirja Alamäessä – Kansankirkon kriisi on puhetta maallistumisesta ja kirkon kriisistä seitsemän artikkelin voimin. Aihetta pohditaan useista eri näkökulmista: mitkä ovat maallistumisen taustatekijöitä, ovatko kirkko ja teologit itse syyllisiä maallistumiseen, mitä on olla kirkon jäsen ja millainen on kristinuskon tulevaisuus?

Vartijan päätoimittajat johdattavat aiheeseen kertaamalla tilastoja uskonnottomuuden kehityksestä ympäri maailmaa. The Times -lehden kolumnisti Ridleyn mukaan ei-uskominen tai uskonnottomuus on maailman nopeimmin kasvava ”uskomissysteemi”, eikä mikään muu uskonto ole kasvanut niin nopeasti viimeisen vuosisadan aikana.

Jos kirkon vapaamieliset ajattelevat, että jäsenet lähtevät kirkosta sen vanhoillisuuden vuoksi ja tunnustukselliset väittävät asian olevan päinvastoin, molemmat ovat kokonaisuuden kannalta väärässä. Kirkon alamäkeä ei pysäytä mikään. Onko näin? Lue lisää uudesta e-kirjasta, joka ilmestyi helmikuussa 2016.

Lataa pdf-versio heti | Lisätietoja

Sapere aude 1: Paasikivestä homoiltaan – kirkko ja seksi

Ville Jalovaaran teos Paasikiven diktaatista homoiltaan – Suomen luterilainen kirkko ja seksuaalietiikan murrosvuodet aloittaa Vartijan Sapere aude -julkaisusarjan. Jalovaara kuvaa kirjassaan tapausesimerkein kirkon seksuaalieettisen opetuksen kehitystä 1940-luvun lopulta 2010-luvulle.

Murrosvuosia valottavia tapausesimerkkejä ovat eronneiden vihkimisestä käyty keskustelu toisen maailmansodan jälken, Hannu Salaman Juhannustanssit-teoksen nostattama kohu, arkkipiispa John Vikströmin harhaoppisuussyytökset sekä vuode 2010 Ajankohtaisen kakkosen homoilta.

Jalovaara pohtii kirjassaan myös kirkon tulevaisuusnäkymiä suhteessa seksuaaisuuskysymyksiin. E-kirja ilmestyi toukokuun lopussa 2014.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

Tolle lege 2: Lestadiolaisuus tienhaarassa

Tolle lege 2: Lestadiolaisuus tienhaarassa.Sarjan toinen teos Lestadiolaisuus tienhaarassa antaa puheenvuoron lestadiolaisen herätysliikkeen naisille ja miehille, jotka haluavat uudistaa liikettä sen sisäpuolelta.

Herätysliike on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa, ja sen saamassa huomiossa on alkanut uusi vaihe internetin myötä. Kun kriittinen keskustelu lestadiolaisen herätysliikkeen parissa ei ole ollut mahdollista, netti teki siitä mahdollista kaikille.

Tietyt liikkeen erityispiirteet ovat olleet kritiikin kohteena. Siitä huolimatta muutosvastarinta liikkeessä on suurta. Lestadiolaisuus tienhaarassa -teoksessa mennään mediassa käsiteltyjen ilmiöiden taakse ja annetaan uudistushaluisten lestadiolaisten puhua liikkeen arvoista ja elämästä.

E-kirja ilmestyi toukokuun lopussa 2013.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

Tolle lege 1: Liberaalit ja konservatiivit

Tolle lege 1: Liberaalit ja konservatiivit.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu alkoi kärjistyä arkkipiispanvaalin kampanjoinnin olleessa kuumimillaan talvella 2010.

Sama keskustelu jatkui Helsingin piispanvaalin yhteydessä. Mielipiteitä jakavat erityisesti homoseksuaalien oikeudet kirkossa ja naispappeus.

Rintamat ovat tiukasti napit vastakkain, mutta ilmiö ei rajoitu vain Suomeen. Kiinnostava vertailukohta on Yhdysvaltain poliittinen kenttä. Liberaalit ja konservatiivit ovat keskellämme aina, mutta millä perusteella joku voidaan leimata liberaaliksi ja joku toinen konservatiiviksi?

E-kirja ilmestyi ensin Vartijan tilaajille kesäkuun alussa 2012 ja on ollut tarjolla ilmaiseksi kaikille syksystä 2012 alkaen.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.